Vychutnejte si jaro na maximum. Na přelomu dubna a května kvete šeřík, který se používá do vonných olejů, koupelí, atd. My Vám přinášíme návod na výrobu šeříkového cukru a sirupu.
Suroviny
1 hrnek květů šeříku, 250 g třtinového cukru
Postup
Šeříkové květy opatrně opláchneme vlažnou nebo studenou vodou tak, aby se nepoškodily. Necháme oschnout na bavlněné utěrce. Do sklenice nasypeme třtinový cukr a smícháme s vysušenými květy šeříku.
Takto vyrobený šeříkový cukr můžeme použít např. na zdobení tvarohových dezertů.
Suroviny
Třtinový cukr 250g, 100ml vody, 2 hrnky šeříkových květů,
(1/2 citronu pro sladko-kyselou verzi)
Postup
Do zahřáté vody opatrně nasypeme třtinový cukr a rozvaříme jej. Až začne voda vařit, přidáme šeříkové květy, které jsme opatrně opláchli a necháme společně 10 minut vařit. Pro sladko-kyselou verzi přidáme šťávu z ½ citrónu. Hotový sirup přecedíme, nalijeme do sklenice, necháme zchladnout a vložíme do lednice.
Tip
Nezavařený sirup vydrží v lednici cca 3-4 týdny. Je vhodný na ochucení jogurtů nebo zpestření pitného režimu při sportovních aktivitách.
Mezi nejčastější důvody patří: