Recept: losos se zeleninou, zdravé lehké jídlo z ryb.
Suroviny (2 porce)
2ks steaku z lososa cca 180 až 200 g, ½ polévkové lžíce řepkového oleje, mořská sůl, černý pepř, 500 g pórku, 1 velké rajče cca 200 g, 50 g malých žampionů, 1 lžíce citrónové šťávy, ½ polévkové lžíce másla, 5 lžic zeleninového vývaru, 2 lžíce anýzového likéru, bylinkové lístečky na ozdobení
Postup
Steaky z lososa proklepeme prsty. Smícháme trochu soli, pepře s olejem a rybu tímto důkladně protřeme. Zabalenou rybu v potravinářské fólii necháme 30 minut uležet v lednici.
Očistíme pórek a ořízneme tvrdé listy. Dobře jej umyjeme. A šikmým řezem nakrájíme na 3 centimetrové plátky. Nakrájený pórek povaříme ve slané vodě 3 až 5 minut. Scedíme, prudce ochladíme a necháme okapat.
Vroucí vodou spaříme rajče. Oloupeme jej a rozpůlíme, zároveň odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na kostky. Očistěné žampiony nakrájíme na plátky. A namočíme v citrónové šťávě.
Rozpustíme máslo v malém hrnci a přidáme zeleninový vývar s anýzovým likérem a ohřejeme nakrájený pórek.
Rozehřejeme máslo na teflonové pánvi a smažíme lososa vytaženého z fólie cca 2 až 3 minuty po obou stranách.
Žampiony zamícháme s pórkem, rajčetem a osolíme, opepříme.
Tip
Servírujeme spolu s lososem na předehřáté talíře. Ozdobit můžeme bylinkami.
Výživná hodnota na porci
1 porce obsahuje: 1554 kJ/ 372 kcal, cholesterol 112 mg, tuk 12 g, bílkoviny 47 g, sacharidy 11 g, vláknina: 7 g
Mezi nejčastější důvody patří: