Na fotografii: bulgurovy salát jako příloha
Bulgur se vyrábí z pšenice tzv. hrubou frakcí. K zákazníkovi se většinou již dostává v předvařeném stavu. Protože obsahuje více vlákniny, vitamíny a minerály, než běžné výrobky z pšenice je pro nás lépe stravitelný. Obsahuje lepek (gluten - obilný protein), proto není vhodný pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku. Výhodou u bulguru je jeho nižší glykemický index např. v porovnání s bílou rýži.
Suroviny (4 osoby)
Postup (doba přípravy 25 min)
Bulgur uvaříme podle návodu. Ke konci vyření přidáme nasekaný mladý špenát cca na poslední minutu, pak slejeme případný zbytek vody. Mezitím si nakrájíme salátový okurek a rajčata. Vmýcháme uvařený bulgur, přidáme trochu mleté sladké papriky na barvu, lžičku oleje a promícháme.
Výživová hodnota na porci 100 g (ve vařeném stavu)
Bílkoviny 4 g, sacharidy 25 g, tuky 1 g, vláknina 7 g, 132 Kcal
Tip:
Výborné i s olivami nebo zakapat balzamikovým octem.
Věděli jste, že..
Oproti klasicky zpracované bílé pšeničné mouce si bulgur zachovává prospěšné vitamíny, minerály a je bohatým zdrojem vlákniny.
Mezi nejčastější důvody patří: