Taky si myslíte, že ovesné vločky se hodí na hubnutí? Omyl je pravdou! Pokud jste sportovec, potřebujete doplnit energii nebo hledáte recepty na přibírání, vyzkoušejte ovesnou kaši s jablky.
Suroviny (4 porce)
Jablko 3 ks, voda 100 ml, třtinový cukr 4 lžíce, ovesné vločky 200 g, mléko polotučné 1000 ml, vanilkový cukr 1ks, mletá skořice
Postup
Oloupaná jablka, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do hrnce a povaříme ve vodě do změknutí. Pak zmírníme teplotu a smícháme s třtinovým a vanilkovým cukrem, skořicí a vaříme na mírném ohni, až směs zhoustne. Do druhého hrnce nalijeme polotučné mléko, zahřejeme a přisypeme vločky. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec vše promícháme a vložíme do misek.
Ozdobíme skořicí a kouskem čerstvého ovoce, např. borůvkami nebo posypeme kokosem a brusinkami.
Výživová hodnota na porci
1055 kcal, tuk 7 g, bílkoviny 15,5 g, sacharidy 80 g
Věděli jste, že ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují hodně bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a vit E, železo i vápník. Dále obsahují fosfor a lecitin. V průměru mají 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Pro svůj vysoký obsah tuku se nedají dlouho skladovati, aby nežlukly.
Mezi nejčastější důvody patří: