Vláknina – prevence rakoviny

Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.

 

 

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotupřesto je pro naše zdraví velmi důležitá.Tato významná složka potravy je velmi obtížně stravitelná. Existuje rozpustná a nerozpustná. Mezi její základní vlastnosti patří, že dokáže zvětšit svůj objem tím, že na sebe váže vodu. Tuto výhodu ocení lidé zejména při hubnutí. Nabobtnáním způsobuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu. Vláknina také působí jako přirozený kartáč na střeva. Čistí zažívací trakt a při detoxikaci organismu na sebe váže uvolněné toxické látky, aby mohly být tyto toxiny vyloučeny z organismu.

 

Doporučený denní příjem vlákniny

Denní příjem vlákniny v ČR

  • dospělý člověk =  30 g / den

  • dítě od 2 let = věk + 5 g (např. 7 leté dítě = 12 g vlákniny na den)

 

Výživové doporučení pro obyvatelstvo ČR je zpracováno Společností pro výživu v souladu s dokumentem komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha). Podle ní je žádoucí zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den u dospělých. U dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte.

 Zdroj: Wikipedia 

 

 Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina dokáže na sebe navázat vodu. Tím, že zvětší svůj objem, působí jako stop apetit a z tohoto důvodu je výhodná u hubnutí. Najdeme ji v luštěninách (hrách, sójové boby, fazole), v obilovinách (oves, žito, ječmen), v některých druzích ovoce (jablka, banány), také v zelenině (např. brokolice, mrkev a další kořenové zelenině). Rozpustná vláknina ve střevech fermentuje (kvasí) a slouží jako zdroj energie (tzv. Prebiotikum), pro zdraví prospěšné mikroorganismy, tzv. Probiotické bakterie. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, což ocení hlavně diabetici a lidi, kteří chtějí hubnout.

 

Nerozpustná vláknina

Je obsažena v celozrnných jídlech s obsahem zejména slupek, v obilných slupkách (otruby), v semínkách, ořechách, ve slupkách některých druhů ovoce a také v rajčatech. V zelenině, např. ve fazolích, květáku, cuketě, celeru, atd. Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje (nekvasí), proto není zdrojem energie. Vláknina zvětšuje objem u stolice, tím naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Zkracuje tak dobu, po kterou zůstává potrava v tlustém střevě. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

 

Laicky by se dalo říci, že rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje (zpomaluje) vstřebávání cukrů a tuků, zatímco nerozpustná vláknina ředí obsah v tlustém střevě a urychluje vylučování stolice, váže na sebe toxické látky, čímž působí proti rakovinotvorně.

 

 

Výhody vlákniny

  • příznivě ovlivňuje zažívání

  • udržuje tlusté střevo v kondici

  • navozuje pocit sytosti

  • prodlužuje dobu vstřebávání některých živin (výhoda u sacharidů)

  • upravuje průjem, zácpu, syndrom dráždivého tračníku a prevence hemeroidů

  • pomáhá vylučovat z těla toxiny a rakovinotvorné látky

  • snižuje hladinu krevního cukru

  • snižuje hladinu krevního cholesterolu

  • pomáhá při hubnutí

  • účinná při prevenci žlučových kamenů

  • důležitá složka pro probiotické bakterie, které sídlí v našem zažívacím traktu

  • tím, že vláknina pomáhá udržovat čistá střeva, ovlivňuje vstřebávání důležitých látek pro naše zdraví

Protože běžné stravovací návyky jsou velmi chudé na vlákninu, je důležité jí pravidelně doplňovat!