Zdravotní polévka s obsahem lykopenu. Rajčata jsou známým zdrojem lykopenu, který má blahodárné účinky na lidské zdraví. Lykopen je antioxidant, což znamená, že chrání buňky před volnými radikály, přispívá ke „snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje imunitní systém a chrání kůži před negativním vlivem UV záření“.

 

Suroviny (2 osoby)

400g rajčat, 1/2 cibule, 2,5 g oleje, 2 stroužky česneku, zázvor dle chuti, 1-2 lžíce ovesných vloček, 1 červená feferonka, 200 ml zeleninového vývaru, 180 g bílého jogurtu do 4%, sůl, pepř, špetka skořice

 

Postup

Nakrájíme očistěnou cibuli, česnek a feferonku.  Vše společně orestujeme na rozehřátém oleji na pánvi a přisypeme nastrouhaný zázvor. Oloupeme rajčata a zbavíme jadřince. (rajčata můžeme spařit horkou vodou, budou se lépe loupat). Takto připravená rajčata vložíme do hrnce společně restovanou zeleninou a zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme vločky.  Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni zhruba 10 minut. Nakonec polévku rozmixujeme a ochutíme, můžeme i přisladit a dodat špetku skořice. Hotovou polévku podáváme ozdobenou jogurtem, který nám navýší množství bílkovin a tím i více zasytí.

 

1 porce bez pečiva obsahuje:

318 kcal, 56,1 g cukrů, 13,9 g bílkovin, 8 g tuků, 7,9 g vlákniny

Share This Article

Předchozí recept

April 13, 2024 • 9:13PM

Další recept

April 14, 2024 • 2:07PM

Vhodné jako

z našich receptů

z našeho magazínu