Pokud rádi pečete, mohl by Vás zajímat tento recept. 

Suroviny (40 kousků koláče)
250 g sušených jablečných kroužků, 100 g sušených fíků, 100 g lískových oříšků, 75 g rozinek, 30 g kandované pomerančové kůry, 20 g kandované citrónové kůry, 1 lžička skořice, muškát, 40 g mandlových lupínků, 50 ml rumu, 40 g droždí, 1 lžíce hnědého cukru, 2 lžičky měkkého másla.


Postup (příprava 30 min, kynutí 2 hod, pečení 1 hod)
Pokrájíme jablečné kroužky na malé kousky a svaříme se 400 ml vody. Necháme je 15 min stát, pak přes síto přecedíme a tekutinu, v níž se vařily, zachytíme.
Nakrájíme fíky na tenké plátky. Nasekáme lískové oříšky na jemno. Uvařené kousky jablek, rozinky, plátky fíků, kandovanou pomerančovou kůru, kandovanou citrónovou kůru, skořici, muškát a mandlové lupínky promícháme a 15 minut necháme odležet.

Droždí jemně rozdrobíme a smícháme s hnědým cukrem. 50 ml tekutiny, kterou jsme zachytili, smícháme s rumem. V případě potřeby doplníme do 100 ml vodou.
Mouku, rozpuštěné droždí, ovocnou směs a tekutinu, v níž se vařila jablka, hněteme cca 10 minut do vláčného těsta. Pak těsto přikryjeme a necháme 60 minut kynout.

Připravíme si hranatou formu na pečení a vymažeme jí dvěma lžičkami másla. Pak těsto opět dobře prohněteme a vložíme do formy. Necháme znova 60 min kynout.
Předehřejeme troubu na 190 °C (horkovzdušná stačí na 170 °C), ovocný chlebíček pečeme 60 minut. Po vyklopení z formy necháme vychladnout na koláčové mřížce.


Výživná hodnota na porci
81 kcal, 1 g bílkovin, 2 g tuku, 13 g sacharidu

„Fit“ verze (vyšší sytost, méně cukru, víc bílkovin)

Suroviny (na 1 formu, ~12 plátků):

  • 120 g celozrnné špaldové mouky

  • 120 g jemných ovesných vloček (můžeš namlít najemno)

  • 40 g cukru + 40 g čekankového sirupu (nebo medu)

  • 150 g skyru (neochucený)

  • 2 vejce (M)

  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)

  • 120 ml polotučného mléka (podle potřeby ±10–20 ml)

  • 20 ml řepkového oleje

  • 120 g sušeného ovoce (menší kusy; případně část nahradit brusinkami)

  • Špetka soli, skořice, citronová kůra/vanilka

Postup (stručně):

  1. Mléko vlažné, vmíchat droždí + 1 lžičku cukru (nechat 5–10 min).

  2. Suché: mouka, vločky, sůl, skořice. Přidat skyr, vejce, olej, čekankový sirup a kvásek.

  3. Míchat/hnětat do vláčna (5–7 min). Vmíchat sušené ovoce.

  4. Nechat kynout 45–60 min, poté do formy.

  5. Péct ~170–175 °C / 40–50 min (špejle suchá). Nechat vychladnout na mřížce.

 

Orientační makra (na 1 plátek z 12):
160 kcal · B 5–6 g · S 25–26 g · T 3–4 g
(celý bochník ~1 930 kcal; B ~65 g, S ~306 g, T ~44 g – výpočet z běžných tabulek potravin)

 

Tipy pro redukci:

  • Sušené ovoce drž na 80–100 g, případně polovinu nahraď čerstvým jablkem na kostičky.

  • Cukr stáhni na 30 g, přidej sladidlo/čekankový sirup.

  • Plátky krájej na tenčí krajíce a podávej s tvarohem/skyrem → zvedneš bílkoviny a sytost.

Předchozí recept

April 3, 2024 • 6:17AM

Další recept

April 3, 2024 • 1:26PM

z našich receptů

z našeho magazínu