Jídlo vhodné i pro vegany. Díky sóji obsahuje vysoké procento bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci po fyzické aktivitě, růst (vývoj) a také jsou základním stavebním kamenem našeho organismu a svalů, což ovlivňuje i výkonnost metabolismu.

Suroviny (4 osoby)

 

Zeleninová obloha

420 g mrkve, 420 g kedluben, 6 jarních cibulek, 1 lžíce oleje, 10 lžic zeleninového vývaru, 1-2 lžíce citrónové šťávy ze čerstvého citrónu, sůl, pepř

 

Tofu kuličky

2 cibule, 3 stroužky česneku, 400 g tofu, 1 lžička čerstvě nasekaného zázvoru, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička curry, 2 lžíce celozrnné mouky, sůl, pepř, olej na smažení

 

Postup (příprava cca 45 min)

Pro příprava kuliče předehřejeme troubu na 70°C (horkovzdušnou na 50°C). Oloupeme a očistíme česnek a cibuli, které nasekáme. Opláchneme tofu ve studené vodě, osušíme ubrouskem a pomačkáme najemno vidličkou. Pak smícháme tofu s cibulí, česnekem, celozrnnou moukou, curry, osolíme a důkladně promícháme do pevné hmoty. Z takto vytvořeného těsta budeme dělat kuličky o průměru 3 cm. Rozehřejeme si olej na teflonové pánvi a osmažíme kuličky do křupava. Ty pak necháme okapat na papírové utěrce. Hotové kuličky uložíme do trouby, aby nám nevychladly, a smažíme další, dokud nespotřebujeme celé těsto.  Když máme všechny kuličky v troubě pustíme se do přípravy zeleniny.

Očištěnou a omytou mrkev i kedlubnu nakrájíme na nudličky. Jarní cibulku před nakrájením na hrubší kolečka také důkladně očistíme. Připravíme si Wok nebo teflonovou pánev a zahřejeme 1 lžíci oleje. Za stálého míchání osmažíme mrkev, pak přidáme kedluben, jarní cibulku, lehce osmažíme a dle potřeby osolíme. Zeleninu podlijeme zeleninovým vývarem a přikryté pokličkou krátce podusíme (cca 3 minuty). Pak vypneme sporák a dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí.

 

Tip

V režimu hubnutí podáváme kuličky se zeleninovou pánví, ale můžeme doplnit i o čerstvou zeleninu dle chuti. Mimo hubnutí lze použít rýže natural cca 60 v syrovém stavu, jako příloha.

 

Výživová hodnota na porci

Cca 325 kcal, 14 g bílkovin, 22 g tuku, 20 g sacharidů

Předchozí recept

April 21, 2024 • 4:02AM

Další recept

April 21, 2024 • 7:12AM

z našich receptů

z našeho magazínu